Voltige


Wat is voltige?

Bij voltigeren worden gymnastische oefeningen op de rug van een paard uitgevoerd. Het paard loopt aan een lange lijn, de longe, op een cirkel en heeft een speciale voltige singel met handvatten om. De longe wordt vastgehouden door een longeur, deze persoon begeleidt het paard tijdens het voltigeren.

 

Voltigeren draait om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt, is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden. Voltigeren is met name zeer geschikt voor kinderen.

 

Voltigeren kan zowel in teamverband als solo. Een voltige team bestaat uit een viertal, zestal of zevental en kan bestaan uit jongens en meisjes in de leeftijd vanaf 6 jaar. Solo voltige is mogelijk vanaf 12 jaar. Het voltigeren bestaat uit twee onderdelen: de verplichte oefeningen en de kür. Bij de verplichte oefeningen moet iedere voltigeur binnen een vastgestelde tijd een bepaald aantal basisoefeningen uitvoeren. Bij de kür moet de solist of het team -ook weer binnen een vastgestelde tijd- een samenstelling van vrije oefeningen laten zien. De kür wordt onder andere beoordeeld op moeilijkheidsgraad, samenstelling en uitvoering.

 

Nieuwsgierig geworden of voltige ook iets voor jou is? Kom gerust eens langs voor een proefles/training. Dit wel graag wel in overleg met Irene Huisman via 06-20785713.